Rolex Sea-Dweller
Derin denizlerin sakini

Rolex 1967’de, uzun süreli su altı misyonlarındaki zorlukları aşmak için Oyster Perpetual Sea-Dweller modelini tasarladı. Sea-Dweller özellikle satürasyon dalışı için tasarlanmıştır. Helyum tahliye valfi sayesinde, iniş sırasında dekompresyondan etkilenmez ve açık deniz keşfinin son aşaması olan yüzeye çıkışa hakimdir.
1967’de piyasaya sürüldüğünde 610 metre, 1978’den itibaren 1.220 metre derinliğe kadar su geçirmezlik garantisine sahip Sea-Dweller, modern dalış saatinin tüm özelliklerini barındırır.
1969’da NASA, ABD Donanması ve ABD Hükûmetinin birlikte önayak olduğu Tektite programı kapsamında gerçek yaşam koşullarına göre test edilmiş Sea-Dweller, su altı yaşam ortamlarına dair yapılan ilk önemli deneyler sırasında kullanılmıştır.
Dalışın yeni yüzü
1960’larda “satürasyon” adı verilen dalışlar sayesinde uzun süre boyunca oldukça derinlerde kalabilmek mümkün oldu. Bu dalış tipinde dalgıçlar, su altı çalışma ortamındakine benzer basınca sahip bir yaşam ortamında kalırlar. Bu da misyonlarının sonunda yalnızca tek bir dekompresyon işleminden geçmeleri gerektiği anlamına gelmektedir.
Bu süreç saate zarar verebilir. Dalgıçlar, esasen helyumdan oluşan bir gaz karışımı solurlar ve helyumun, fazlasıyla ince atomları kasaya sızabilir. Yüzeye dönüş sırasında, içeride sıkışan helyum aşırı bir iç basınç yaratarak saatin bütünlüğünü tehlikeye atabilir.
Helyum tahliye valfi ile dekompresyon hakimiyeti
Bu sorunun üstesinden gelmek için Rolex 1967’de, helyum tahliye valfine sahip bir dalış saati olan Sea-Dweller’ı piyasaya sürdü. Valf, kasaya vidalıdır ve hermetik bir silindir, bir piston, bir conta ve emniyet valfi görevi gören bir yaydan oluşur. Kasa içindeki basınç çok yüksek olduğunda otomatik olarak açılarak helyum atomlarının boşalmasını sağlar.
Mükemmel okunurluk
Rolex’e özgü Chromalight gösterge, Sea-Dweller modeline her koşulda optimum okunurluk sağlar. Saat imleri, ibreler, kapsül ve çerçeve, klasik fosforlu malzemelere kıyasla karanlıkta iki kat daha uzun süre yoğun mavi ışıltı yayan parlak bir malzeme ile elde doldurulur ya da kaplanır.
Güçlendirilmiş su geçirmezlik
Sea-Dweller, Triplock kurma kolu ile donatılmıştır. 1970’te icat edilen bu bastırarak vidalanan kurma kolu, üç su geçirmez alana sahiptir. Sea-Dweller modelinin, paslanmaya karşı son derece dirençli bir alaşım olan tek parça Oystersteel çelik bloktan yapılan orta kasası, 43 mm’lik Oyster kasanın su geçirmezliğini güçlendirir.
Denizlerin sakinleri için bir saat
Okyanusların en değerli kaynağımız olduğunu bilen Sylvia Earle gibi kâşifler ve okyanus bilimciler ve David Doubilet gibi su altı fotoğrafçıları, kendilerini okyanusları korumaya adamışlardır. Tutkularını ve angajmanlarını, Sea-Dweller takarak yansıtırlar.
Rolex aynı zamanda, 1971’den beri Comex (Compagnie Maritime d’Expertises) ile ortaktır. Sea-Dweller onlarca yıldır, su altı mühendisliği, teknolojisi ve müdahaleleri konusunda uzman olan bu Fransız şirketinde görev alan dalgıçların bileklerini donatmaktadır.